Budaya

Adab Menghormati Orang Tua Yang Merosakkan Masyarakat

Adab merupakan tata susila yang membentuk jati diri kepada setiap bangsa.

Apa yang saya perasan Adab merupakan piority No.1 masyarakat yang menyebabkan ramai di antara kita yang tidak melakukan pertimbangan waras apabila melibatkan…

  • Orang yang lebih tua, darjat & authority
  • Budi Bahasa

Apabila orang yang lebih tua, darjat & authority membuat kesalahan, kita perlu berbudi bahasa ketika menegur.

Betul tak? tipu berdosa tau – Safie Ilias

Tegur secara berbudi bahasa, masalah tak akan selesai, sebab tak ada element untuk trigger orang di tegur untuk ingat sebagai memori.

Majority orang akan ignore, kalau tegur pun lembut-lembut…. tak ada element to be remembered sebab tak unique.

Orang lagi tua kot, bro! kena hormat! Bro tak matang la, tak ada adab. – Penagih Adab

Depa bukan budak kecik yang tak tau pertimbangan betul atau salah…

Tetapi perasaan authority tanpa sedar yang menyebabkan mereka melakukan kesalahan dan akhirnya kesalahan itu menjadi habit tanpa sedar.

Apa kesalahan ni? dok asyik ulang kesalahan, kesalahan, kelasahan.

Ok, jom saya share beberapa situasi…

  • Tengah beratur nak beli barang, ada saja orang tolong queue, terutamanya golongan tua
    Teguran: Pakcik/Makcik bodo ka bengap, dah lama hidup tak tau beratur lagi?
  • Merokok tanpa bersalah di tempat awam, atau berdekatan dengan manusia lain. Serta apabila ziarah ke rumah orang.
    Teguran: Pakcik/Makcik bodo ka bengap, dah tau merokok tak elok, dok mai merokok dekat orang buat apa?

Serius saya tak akan tegur elok-elok sebab masing-masing dah berpuluh-puluh tahun hidup, tak kan tak tau lagi? Lain la budak2 baru sekorang rendah.. hidup tak lama, pengalaman hidup tak banyak.

Masyarakat kita apabila budak-budak buat kesalahan, boleh pula tidak berbudi bahasa mengegur.

Situasi ini akan sentiasa berlaku selama-lamanya kerana kita ada masyarakat supportive, beradap dan berbudi bahasa la katakan 🙂

Alah, benda kecik sahaja tu – Si Kepala butuh

Benda kecik apabila pandangan anda kecik, situasi di atas ada unsur ketidakadilan, membunuh dengan niat dan akhirnya barah ini akan membentuk masyarakat yang tenat.. .. apabila tenat sembang akhir zaman. Gila naif.

Sila meninggal jika pemikiran anda seperti Si Kepala Butuh. Lagi kurang masyarakat sebegini lagi bagus untuk masa hadapan.

Objectif saya adalah untuk penyelesaian masalah, bukan untuk bagi orang suka ka apa.

Adab dan budi bahasa adalah benda yang elok tetapi ia telah diagung-agungkan sehingga pertimbangan waras telah terpesong tanpa sedar.

Ada cadangan & perkongsian? Komen di bawah

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *