Uncategorized

Tak Datang Interview Salah Majikan atau Candidate?

Di media social, selalu mendengar majikan melayu mengeluh kerana candidate tak datang interview.

Isu ini berlaku setiap masa, ia merupakan asam garam sebagai majikan.

Ada majikan yang hendak mengenakan bayaran deposit kepada candidate, jika datang interview duit akan dipulangkan.

Apa punya tak logik, minta duit sebelum datang interview ini adalah modus operandi Scammer. Dah ramai graduan dah kena scam macam ni. Continue reading →

Uncategorized

Money Heist Review Tak Masuk Akal

Pernah heboh di social media, dalam tahun lepas then tentang cerita Money Heist di NetFlix Malaysia. Ramai la kata best gila weiiii rugi tak tengok.

Apabila netizen kata best gila tu saya selalunya skeptical, tetapi as usual kita try tengok..

Basically Money Heist ni cerita mengenai Criminal pencuri mastermind, di kira paling expert la dalam bidang masing-masing..

Saya tengok cerita ni rasanya 3 episode sahaja sebab ianya terdapat flaw yang saya rasa tak masuk akal..  di mana pakar-pakar ini di pengaruhi oleh.. Continue reading →

Uncategorized

Tujuan Kehidupan

Pada pandangan saya ada kita sebagai manusia mesti mempunyai tujuan hidup dalam erti kata lain life goals

Ada yang meneruskan kehidupan seharian semata-mata hanya untuk perut sendiri & keluarga seharian.

… dan ada juga yang mempunyai matlamat untuk besarkan perniagaan.

Setiap Matlamat adalah subjektif bergantung kepada situasi & mindset sesesorang.

Matlamat juga boleh di bahagian kepada:

  • Matlamat jangka masa pendek & panjang.
  • Matlamat keperluan & kehendak.

Untuk kehidupan mental yang stabil, adalah satu keperluan untuk penuhi bahagian-bahagian matlamat di atas.

Cari Matlamat kehidupan anda

Manusia yang hidup tanpa Matlamat adalah satu kehidupan yang kosong.

Tak ada perkara trigger untuk buat ada tak sabar untuk tempuh setiap hari apabila bangun dari tidur.

Ok, adalah anda telah temui matlamat kehidupan?

Jika dah ada, bila dan bagaimana anda menemuinya? Ia merupakan satu proses pengajaran kehidupan.

Untuk anda yang masih belum mempunyai matlamat yang jelas, boleh fikir kan kenapa anda perlukan matlamat?

Sejauh mana usaha anda untuk menemui matlamat kehidupan?

Sesetengah orang tak perlu fikir panjang untuk tahu apa matlamat yang akan berikan kehidupan bermakna untuk mereka.

Sebelum kita tanya diri sendiri soalan penting ini, mari kita mula kan dahulu dengan apa yang kita dah tahu.

Buat satu list apa yang ada rasa apakah tujuan/matlamat kehidupan anda?

Spend sedikit masa hari ini untuk fikirkan mengenai apakah yang trigger untuk ada. Mula fikir kan tujuan kehidupan.